Hakkımızda

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ilk lisans öğrencilerini kabul ederek eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamış olup Teknoloji Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Öncelikli amacı; Türkiye’nin ve dünyanın önemli sektörlerinden biri olan ağaçişleri alanı için uygulama becerisi yüksek, yetkin mühendisler yetiştirmektir. Mezunlarımız “Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi” sıfatıyla başta mobilya olmak üzere ahşap veya ahşap esaslı malzemelerin işlendiği tüm sanayi kollarında istihdam edilebilmektedir. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri için hem kamuda hem de özel sektörde pek çok iş olanağı söz konusudur. Ayrıca Ağaçişleri Endüstri Mühendislerinin, 8 Temmuz 2006 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 5531 Sayılı “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun” kapsamında meslek odası ve imza yetkisi bulunmaktadır.

Ağaç malzemenin kullanıldığı tüm sektörlerde tasarım, ergonomi, dekorasyon, ahşap koruma, üst yüzey işlemleri, mobilya mukavemeti, üretim planlama, kalite kontrol, maliyet analizi, verimlik ve pazarlama dallarında rol üstlenebilen mezunlarımız, lisans öğrenimleri boyunca bu alanlarda aldıkları teorik ve uygulamalı çeşitli derslerin yanında 20’şer iş günü süren iki yaz stajını tamamlarlar. Ayrıca, bölümümüzde öğretim 7+1 sisteminde uygulanmaktadır. Buna göre öğrencilerimiz, 4 yıllık (8 dönem) öğrenim sürecinin ilk yedi dönemini okulda, son dönemini ise “iş yeri eğitimi” kapsamında tam zamanlı olarak bir işletmede geçirirler. Bölümümüz ve birçok işletme arasında kurulan anlaşmalar ile yürütülen “iş yeri eğitimi” çalışması, ilgili akademik personellerimiz tarafından takip edilerek sürecin en etkin şekilde sürdürülmesine özen gösterilir.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde, üniversitemizin Kötekli Yerleşkesi’nde (ana yerleşke) bulunan Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde dersler içeriklerine göre sınıf, bilgisayar laboratuvarı, ağaçişleri atölyesi ve bilimsel araştırma laboratuvarlarında yürütülmektedir. Bölümümüzde 7’si Profesör Doktor, 2’si Doçent Doktor, 2'si Doktor Öğretim Üyesi ve 2’si Araştırma Görevlisi Doktor olmak üzere 13 kadrolu öğretim elemanı çalışmaktadır. Ayrıca kadrosu üniversitemizin farklı birimlerinde bulunan bazı öğretim elemanları da eğitim ve öğretim faaliyetlerimize destek vermektedir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde verilen lisans programının yanı sıra, Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. Bu programlarda gerçekleştirilen araştırmalar ile ağaçişleri alanının bilimsel dağarcığına önemli katkılarda bulunulmaktadır. Ayrıca, Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında Türkiye’nin önde gelen ağaçişleri firmaları ile araştırma ve geliştirme (ar-ge) çalışmaları yapılmaktadır.

Öğretim Kadrosunun İlgi ve Çalışma Alanları

Öğretim Elemanı Ana Bilim Dalı İlgi ve Çalışma Alanı
Prof. Dr. Ali KASAL Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Tasarım, ergonomi, mukavemet
Prof. Dr. Ergün BAYSAL Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Üst yüzey işlemleri, emprenye